FőoldalRendezvényekOktatásSajtóSemmelweisEnglish
 
 
MÚZEUM
 
  Információk  
  Gyűjtemények  
  Kiállítások  
 
KÖNYVTÁR
 
     
  Információk  
  On-line katalógus  
 
LEVÉLTÁR
 
  Információk  
  Kutatási szabályzat  
  Nyilvántartások  
 
ARANY SAS PATIKA
 
     
  Információk  
  Kiállítás  
Főoldal
 

A MÚZEUM ÚJ HONLAPJA A

WWW.SEMMELWEISMUSEUM.HU

CÍM ALATT ÉRHETŐ EL.LEVÉLTÁR - NYILVÁNTARTÁSOK
       
  Nyilvántartások
  Fondjegyzék
  Oklevélgyűjtemény

 

Levéltárunk időhatár nélkül gyűjti a magyar orvoslás, egészségügy múltjának írásos emlékeit. A gyűjteményben egészségügy igazgatási, kórházi, intézményi iratok, irategyüttesek nem, illetve elvétve csak találhatók. Jóval gazdagabb a személyi fondok gyűjteménye. Az alább következő jegyzékben a személyi fondokat alfabetikus sorrendben találja.

Ezek anyaga néhány irat és 1-2 folyóméternyi mennyiség között váltakozik. Ritka esetben rendelkezünk naplókkal, személyes jellegű feljegyzésekkel. Az anyag többnyire néhány tanulmányból, hivatalos vagy a szakmai működés során fennmaradt fogalmazványokból, feljegyzésekből, levelekből áll.

Különösen értékes a Budapesti Királyi Orvosegyesület iratainak együttese. Az 1837-ben létrejött szervezet az első magyarországi orvosi szakmai társulás volt, amely kulcsszerepet játszott a magyar orvoslás, orvosképzés és közegészségügy átalakításában, a modern orvosi, egészségügyi kultúra megteremtésében. Hasonlóan értékes a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók Vándorgyűléseinek anyaga, amely szintén a 19. század második felének kultúrtörténetébe, a magyar tudományszervezés múltjába vezeti el az olvasót.

 
ELÉRHETŐSÉGEK

H-1023 Bp. II.,
Török utca 12.

Tel.: (1) 212-5421,
212-5368
Fax: (1) 212-5438
archivum@semmelweis.
museum.huNYITVA TARTÁS

H 9.00-15.40, K 9.00-15.40,
P 9.00-15.40