FőoldalRendezvényekOktatásSajtóSemmelweisEnglish
 
 
MÚZEUM
 
  Információk  
  Gyűjtemények  
  Kiállítások  
 
KÖNYVTÁR
 
     
  Információk  
  On-line katalógus  
 
LEVÉLTÁR
 
  Információk  
  Kutatási szabályzat  
  Nyilvántartások  
 
ARANY SAS PATIKA
 
     
  Információk  
  Kiállítás  
Főoldal
 

A MÚZEUM ÚJ HONLAPJA A

WWW.SEMMELWEISMUSEUM.HU

CÍM ALATT ÉRHETŐ EL.MÚZEUM
       
  A múzeumról
  Árak, szolgáltatások
  Alapító okirat
  Üvegzseb

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum
  A Semmelweis Ignác egykori szülőházában működő Semmelweis Orvostörténeti Múzeum az orvostudomány és gyógyszerészet hazai és nemzetközi történetéből ad ízelítőt. Az állandó kiállítás az ókortól a 20. század elejéig tartó fejlődés tárgyi, művészeti és írásos emlékeit mutatja be, míg az időszaki kiállítások egy-egy különös téma köré csoportosítják olykor meghökkentő, más múzeumokban ritkán látható anyagukat.

A látogató nem csak ismeretekben, hanem élményekben is gazdagodhat ebben a sajátos légkörű múzeumban: beléphet Semmelweis egykori dolgozószobájába, vagy a kétszáz éves, pesti Szent Lélek patika faragott bútorai közé, gyönyörködhet a művészi kivitelű, 18. századi anatómiai viaszpreparátumokban, a miniatűr fogászati rendelőmodellben és a furcsa, ódon orvosi műszerekben egyaránt.

Az épületről

A régi Tabánnak alig maradt fenn valami emléke. Egyike az Apród utca 1-3 alatti műemlé: Semmelweis Ignác szülőháza. A ház a 18. sz végén épült, eredetileg klasszicizáló, későbarokk stílusban. A nagy tabáni tűzvész (1810) idején elpusztult házat felújításakor megnagyobbították, és copf stílusban építették újjá.

Semmelweis Ignác szülőháza sosem volt a Semmelweis család tulajdonában. Semmelweis József (Semmelweis Ignác édesapja) 1806-1823 között bérelt ebben a házban üzletet és lakást családjának, gyermekei itt születtek. A család később az utca túloldalán vásárolt magának házat. (ezt azóta már lebontották)

A századfordulón kibontakozó Semmelweis-kultusz juttatta eszébe a kortársaknak a szülőház megjelölését. Az emléktábla elhelyezését 1894-ben határozták el, de erre csak 1906-ban került sor. Ezután évtizedekig nem sok minden történt az épület megmentésére, kis híján osztozott a Tabán többi épületének sorsában. A második világháború sem kímélte az addigra lakatlan épületet.

Fordulópontot az épület történetében a hatvanas évek jelentett: 1962-1964 között Pfannl Egon tervei alapján kezdték meg a felújítását. Az erdeti külső mögött egy, akkor modern épületbelsőt hoztak létre, ahol otthont kapott a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum. 1964 október 15-én itt helyezték el Semmelweis Ignác földi maradványait.

 
ELÉRHETŐSÉGEK

H-1013 Bp. I.,
Apród utca 1-3.

Tel.: (1) 375-3533,
(1) 201-1577
Fax: (1) 375-3936
semmelweis@museum.huNYITVA TARTÁS

III.1-X.31.:

K-V 10.00-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!

XI.2-III.1.:

K-P 10-16 óráig
A pénztár 15:30-kor bezár!!!

Szo-V 10-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!!!