FőoldalRendezvényekOktatásSajtóSemmelweisEnglish
 
 
MÚZEUM
 
  Információk  
  Gyűjtemények  
  Kiállítások  
 
KÖNYVTÁR
 
     
  Információk  
  On-line katalógus  
 
LEVÉLTÁR
 
  Információk  
  Kutatási szabályzat  
  Nyilvántartások  
 
ARANY SAS PATIKA
 
     
  Információk  
  Kiállítás  
Főoldal
 

A MÚZEUM ÚJ HONLAPJA A

WWW.SEMMELWEISMUSEUM.HU

CÍM ALATT ÉRHETŐ EL.MÚZEUM - IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK
       
  Aktuális
  Archívum
A hónap műtárgya
 
Fotóalbum

Az egyes képekre
kattintva a kiállításról
további érdekességekkel
szolgálunk:
  A SZABADSÁG VÉRE
Mentősök az 56-os forradalomban
A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár ls Levéltár és a Kresz Géza Mentőmúzeum közös kiállítása

(Időszaki Kiállítás - 2006. nov. 23. / 2007. ápr. 30.)


1956 mitikus évszám. Az elhallgatott, letagadott és elhazudott szabadságharc mítosza családi emlékekben, baráti beszélgetésekben, elejtett utalásokban maradt meg, s maradt a közbeszéd előtt évtizedekig rejtve. Megbújt a tekintetek néma összekapcsolódásában és a vélt győztesek talmi kacsintásaiban.

A forradalom kritikai feldolgozása csak a hazugság mindent átszövő rendszerének lassú felfejtésével, 1989 után indulhatott meg. A figyelem ekkor érthetően a politikai események, a forrongás, az elégedetlenség robbanása és történeti elemzése felé fordult.

'56 történetének persze számtalan egyéb részlete van, számtalan nézőpontból juthatunk el lényegében ugyanoda: egy nép merészségének, elszántságának és szervezettségének színes, káprázatos látványához.

Az ország egészségügye számára '56 mindenekelőtt mintegy 23.000 sérültet jelentett. A stressz hatására, a harci sérüléseken kívül tömeges volt a pszichiátriai, szülészeti, belgyógyászati és kardiológiai esetek száma is. A hatalmas beteganyag zöme sürgősségi eset volt, akiket az alig 400 járművel felszerelt, 930 fős Országos Mentőszolgálat igyekezett részben ellátni, de főleg hamar kórházba szállítani.

Paradox módon a Rákosi-rendszer központosító monomániája a sürgősségi betegellátás terén alapvetően hozzájárult az Országos Mentőszolgálat sikeres helytállásához.

A korábbi mentőszolgálatok egyesítése, a felszerelés, a kiképzés egységesítése, amelyhez a korábbi évtizedek szakmai odaadásának, tartásának megőrzése járult, az '50-es évek közepére olyan mentőszolgálatot eredményezett, amely képes volt megoldani a nagyszámú sérült ellátását és kórházba szállítását.

A szabadságharc igazak és hamisak összecsapása volt, és a tét a közösség, a nemzet jövője volt, amiért lehetett harcolni, vagy különb-különb kifogásokat keresve el lehetett árulni azt. Az orvosok, mentőtisztek, ápolónők, a gyógyítás és az egészségügy szempontjából azonban a sérültek segítségre szoruló betegek voltak, s az erkölcsi győzelem és a szakmai kiválóság éppen a sérültek magas színvonalú és egyöntetű ellátásán múlott.

S mindeközben ők is a szó szoros értelmében áldozatokat hoznak: a szétlőtt mentőautók, a betegek mellett lemészárolt orvosok sorsa jelzi egy szenvedélyeiben is higgadt nép büszke harcát.

Nekik állít emléket a kiállítás.

 
ELÉRHETŐSÉGEK

H-1013 Bp. I.,
Apród utca 1-3.

Tel.: (1) 375-3533,
(1) 201-1577
Fax: (1) 375-3936
semmelweis@museum.huNYITVA TARTÁS

III.1-X.31.:

K-V 10.00-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!

XI.2-III.1.:

K-P 10-16 óráig
A pénztár 15:30-kor bezár!!!

Szo-V 10-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!!!