FőoldalRendezvényekOktatásSajtóSemmelweisEnglish
 
 
MÚZEUM
 
  Információk  
  Gyűjtemények  
  Kiállítások  
 
KÖNYVTÁR
 
     
  Információk  
  On-line katalógus  
 
LEVÉLTÁR
 
  Információk  
  Kutatási szabályzat  
  Nyilvántartások  
 
ARANY SAS PATIKA
 
     
  Információk  
  Kiállítás  
Főoldal
 

A MÚZEUM ÚJ HONLAPJA A

WWW.SEMMELWEISMUSEUM.HU

CÍM ALATT ÉRHETŐ EL.MÚZEUM - IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK
       
  Aktuális
  Archívum
A hónap műtárgya
 
FotóalbumMűtő
 

A SZABADSÁG VÉRE
Mentősök az 56-os forradalomban
A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár ls Levéltár és a Kresz Géza Mentőmúzeum közös kiállítása

(Időszaki Kiállítás - 2006. nov. 23. / 2007. ápr. 30.)


A MARKÓ UTCAI PINCEKÓRHÁZ

Az Országos Mentőszolgálat alapító-főigazgatója, Dr. Orovecz Béla 1956. október 24-e reggelén az éjszakai harcok láttán elrendelte a Markó utcai mentőközpont légoltalmi pincerendszerének üzembe helyezését. A főigazgató értesülve a fővárosi kórházak megközelítésének nehézségeiről, és számolva a harcok kiterjedésével, átmeneti segélykórházat alakított ki, melyet saját hatáskörében üzemeltetett. Az ideiglenesen üzemelő segélykórházban zömében súlyos és életveszélyes sérülteket láttak el a mentők. A betegeket később, a harcok szünetében a kórházakba továbbszállították. Az ideiglenes sebesültellátó kórházat a mentők "Pincekórháznak" nevezték.

A tömegével beszállított sérültek fogadását, majd állapotuk szerinti osztályozását mentőorvosok végezték, az azonnali műtétre szoruló sérülteket a Pincekórház műtőjébe vitték. A folyamatosan üzemelő műtő mellett ideiglenes kórtermeket alakítottak ki.

A kórház elindítását és üzemeltetését megkönnyítették a főigazgató II. világháborús légoltalmi tapasztalatai, Orovecz Béla orvosszázados a hadügyminiszter felkérésére még 1944. nyarán megszervezte a Budapesti Légoltalmi Mentőszolgálatot, mely biztosította az ostromlott városban a lakosság sürgősségi mentő betegellátását és kórházba, illetve sebesült gyűjtőhelyekre történő elszállítását.

A kórház beindításában az Egészségügyi Minisztérium és a Fővárosi Autóbusz Vállalat egyaránt nagy szerepet játszott. Az Egészségügyi Minisztérium a tartós betegellátás érdekében matracokat, kötszereket, gyógyszereket, és vérszállítmányokat utalt ki a mentőknek, amit az Autóbusz Vállalat önként jelentkező sofőrjei szállítottak be a kórházba. Az Autóbusz Vállalat sofőrjei később az OMSZ mentőorvosaival, mentőtisztjeivel, ápolóival vonultak ki az a tömegbe lövetések helyszíneire és szállították járműveiken a sérülteket, haldoklókat a legközelebbi kórházakba vagy azok megközelíthetetlensége esetén a Pincekórházba.

Az egészségügyi alapfelszerelések és az élelmiszer gyűjtése még időben lezajlott, hiszen október 25.-től már harcok folytak a Markó utca közelében is. A Mentőszolgálat ideiglenes kórházát rendszeresen kiürítette: a harcok szüneteiben betegeit továbbszállította a megközelíthetővé vált kórházakba. A főigazgató előrelátásának köszönhetően sok súlyos és életveszélyes sérült életét sikerült megmenteni, azonnali ellátásuknak köszönhetően állapotukat még idejében sikerült stabilizálni.

 

 
ELÉRHETŐSÉGEK

H-1013 Bp. I.,
Apród utca 1-3.

Tel.: (1) 375-3533,
(1) 201-1577
Fax: (1) 375-3936
semmelweis@museum.huNYITVA TARTÁS

III.1-X.31.:

K-V 10.00-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!

XI.2-III.1.:

K-P 10-16 óráig
A pénztár 15:30-kor bezár!!!

Szo-V 10-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!!!