FőoldalRendezvényekOktatásSajtóSemmelweisEnglish
 
 
MÚZEUM
 
  Információk  
  Gyűjtemények  
  Kiállítások  
 
KÖNYVTÁR
 
     
  Információk  
  On-line katalógus  
 
LEVÉLTÁR
 
  Információk  
  Kutatási szabályzat  
  Nyilvántartások  
 
ARANY SAS PATIKA
 
     
  Információk  
  Kiállítás  
Főoldal
 

A MÚZEUM ÚJ HONLAPJA A

WWW.SEMMELWEISMUSEUM.HU

CÍM ALATT ÉRHETŐ EL.MÚZEUM - ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS
       
  Aktuális
  Archívum
A hónap műtárgya
 
FotóalbumA Távol-Kelet, Kína és Japán orvosi emlékei
Kozmetikai tégelyek, XIX. század, Kína, porcelán

 

 

 

"KÉPEK A GYÓGYÍTÁS MÚLTJÁBÓL"
A TÁVOL-KELET, KíNA ÉS JAPÁN ORVOSI EMLÉKEI
(Nagyterem)


A Távol-Kelet orvoslása a XIX. század közepéig elszigetelve fejlődött, csak kis mértékben, közvetítőkön keresztül - arabok - hatott az európai orvostudományra. Ez a terület Európa számára csak a XIX. század második felében vált hozzáférhetővé és szélesebb körben ismertté.

A távol-keleti orvostudomány alapját az ősi kínai orvoslás képezi. Az első kínai orvosi könyvek, a Pen Tsao-herbárium és a Nei Ching-orvosi kompendium legendás szerzőit arcképükről készült fényképmásolatokkal mutatjuk be. Az ősi, megfigyeléseken alapuló és hagyományokat őrző kínai orvoslás egyik alapvető gyógymódja az akupunktúra. Az akupunktúra-pontok bemutatását szolgáló tanbaba a hozzávaló tűkészlettel (Kína, XX. század) a gyógymód elsajátításához szükséges segédeszköz. Az akupunktúra hatása a XIX. századtól Európában is elterjedt. Napjainkban a gyógyítás egyik divatos - bár az európai orvosi gondolkodástól lényegében idegen - mellékága lett. A gazdag kínai gyógyszerkincset és Materia Medicát néhány tárolásukra szolgáló edény bemutatásával érzékeltetjük: porcelán tubákos flaskó, kozmetikai tégelyek és tea-tartó edény a XVIII. századból, bronz gyógyszeres szelence (Ming dinasztia, XVII. század). Iparművészeti szempontból is kimagasló értékű porcelán ópiumpárna (Kína, XVIII. század) és egy ópiumpipa (Japán, XIX. század) bemutatásával utalunk az ópiumszívás Távol-Keleten igen elterjedt szokására. Az ópiumot már az ókortól gyógyszerként használták, mégis a XVIII. századtól elsősorban mint kábítószer vált ismertté.

Az i. sz. VI. században koreai közvetítéssel a kínai orvostudomány eredményei Japánt is meghódították, ahol az orvostudomány gyors, önálló fejlődésnek indult. Egy színes fametszet a terhesség 10 hónapját - a holdév szerinti felosztást - és a magzat havonta változó fekvését ábrázolja. Itt látható egy, a XVIII-XIX. század fordulójáról Oszakából származó hirdetmény: japán vándorgyógyító röplapja a készítményeit ajánló szöveggel és betegségek elleni tanácsokkal.

A japán orvos- és iparművészettörténet különös termékei az inrók. Rekeszekből álló gyógyszeres dobozok, a japán öltözék tartozékai. Az inróhoz zsinórral fűzött ellensúly - netsuke - segítségével az övükön viselték. Az egymásba csúsztatható rekeszek oldalfalát különböző technikájú ábrázolások, tájképek, figurális jelenetek díszítették, míg a netsuke rendszerint finoman kidolgozott csont vagy steatit faragvány.


 
 
ELÉRHETŐSÉGEK

H-1013 Bp. I.,
Apród utca 1-3.

Tel.: (1) 375-3533,
(1) 201-1577
Fax: (1) 375-3936
semmelweis@museum.huNYITVA TARTÁS

III.1-X.31.:

K-V 10.00-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!

XI.2-III.1.:

K-P 10-16 óráig
A pénztár 15:30-kor bezár!!!

Szo-V 10-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!!!