FőoldalRendezvényekOktatásSajtóSemmelweisEnglish
 
 
MÚZEUM
 
  Információk  
  Gyűjtemények  
  Kiállítások  
 
KÖNYVTÁR
 
     
  Információk  
  On-line katalógus  
 
LEVÉLTÁR
 
  Információk  
  Kutatási szabályzat  
  Nyilvántartások  
 
ARANY SAS PATIKA
 
     
  Információk  
  Kiállítás  
Főoldal
 

A MÚZEUM ÚJ HONLAPJA A

WWW.SEMMELWEISMUSEUM.HU

CÍM ALATT ÉRHETŐ EL.MÚZEUM - ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS
       
  Aktuális
  Archívum
A hónap műtárgya
 
FotóalbumJenner és a himlőoltás
Oltótűk, XIX. század

 

 

 

 

"KÉPEK A GYÓGYÍTÁS MÚLTJÁBÓL"
JENNER ÉS A HIMLŐOLTÁS
(IV. terem)


Az emberiséget pusztító járványok közül a legveszedelmesebb a himlő volt. Elterjedtségére megdöbbentő statisztikai adatok állnak rendelkezésünkre, de inkább az 1776-ban kelt londoni körözvényt említjük, amelyben a bűnöző ismertetőjele a "nem himlőhelyes". Ellenszereként "a keserű könny tsepeken kívül más hatásos szert valójában nem esmért Európa" - írta Váradi Sámuel 1802-ben: Állítólag Kínában már a XI. században ismerték a variolizáció egyes formáit: pl. a porrá zúzott himlőpörköt befújták az egészséges gyermek orrába. Az afrikai rabszolgakereskedők is hasonló módszerekkel védték "árujuk" egészségét és - nők esetében - a szépséget. A XVIII. század elején vált ismertté Európában az egyenes fertőzési módszer. Bár veszélyes formában, de enyhe lefolyást és védettséget biztosított a betegeknek. 1713 és 1716 között a londoni Royal Societyban Emmanuel Timoni és Giacomo Pylarini ismertetik: a "konstantinápolyi" módszert; eredmény nélkül.

Az első magyar variolizációs adat 1717-ből származik Raymann Ádám Jánostól (1690-1771), Eperjes város physicusától. ("Görög-örmény kereskedőktől eltanult eljárással beoltotta..." stb.) Ez az eljárás Angliában csak 1722-ben nyert polgárjogot, amikor Lady Mary Wortley Montague-nak (1689-1762) a konstantinápolyi angol követ feleségének ajánlatára beoltották a királyi hercegeket. A variolizáció kétes értékű védekezésnek bizonyult, mert nem adott teljes immunitást, és egyúttal más veszélyes betegségeket, így a szifiliszt is könnyen átvihette egyik emberről a másikra. A probléma végleges és veszélytelen megoldása Hunter tanítványának, Edward Jennernek (1749-1823) sikerült. Hosszú évek tapasztalatai és kísérletei alapján bebizonyította, hogy a tehénhimlővel (variola vaccinae) fertőzöttek teljes védelmet kaptak a feketehimlővel szemben. Jenner jelentést írt a Royal Societynak felfedezéséről, de a tudóstársaságot nem sikerült megnyernie. Az értetlenség ellenére konokul folytatta kísérleteit, és egyre jobb eredményeket ért el velük. 1798-ban 75 oldalas könyvet adott ki, amelyben 23 esetet ismertetett. Még újabb két könyvet - 1799-ben és 1800-ban - írt kutatásainak eredményeiről, és ezekkel igyekezett meggyőzni a vakcina ellenzőit. Jenner kutatásainak és kitartásának köszönhető a vakcináció győzelme.

A himlőoltás magyarországi bevezetője Bene Ferenc (1775-1858) egyetemi tanár volt, aki 1802-ben írt munkájában 43 magyar orvost említ, akik már korábban kísérleteztek a Jenner-féle himlőoltással.

A kor másik kiváló magyar orvosa, Lenhossék Mihály (1773 - 1858), pedig mint országos főorvos javaslatot tett a himlőoltás kötelező bevezetésére. Büszkék lehetünk arra, hogy a magyar orvosi kar már a kezdeti időkben felismerte a vakcináció jelentőségét, és azonnal alkalmazta is.

A tárlóban Váradi Sámuel A tehénhimlő avagy a vaktzina című könyve látható a kor orvosi nagyságait ábrázoló érmék társaságában, valamint egy1847-ből származó Bizonyítvány a mentő-himlővel való beoltásról. Ugyanitt helyeztük el az oltóapparátust, Jenner német fordításban megjelent Beobachtung über die Kuhpocken (Hannover, 1800) könyvét és Bene Ferenc már említett Elementa politiae medicae című kiadványát. Értékes dokumentum a tehénhimlő beoltásáról (mentőhimlő) szóló "oktatás" 1812-ből, melyet az oltást végző orvosok és seborvosok számára írtak.


 
 
ELÉRHETŐSÉGEK

H-1013 Bp. I.,
Apród utca 1-3.

Tel.: (1) 375-3533,
(1) 201-1577
Fax: (1) 375-3936
semmelweis@museum.huNYITVA TARTÁS

III.1-X.31.:

K-V 10.00-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!

XI.2-III.1.:

K-P 10-16 óráig
A pénztár 15:30-kor bezár!!!

Szo-V 10-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!!!