FőoldalRendezvényekOktatásSajtóSemmelweisEnglish
 
 
MÚZEUM
 
  Információk  
  Gyűjtemények  
  Kiállítások  
 
KÖNYVTÁR
 
     
  Információk  
  On-line katalógus  
 
LEVÉLTÁR
 
  Információk  
  Kutatási szabályzat  
  Nyilvántartások  
 
ARANY SAS PATIKA
 
     
  Információk  
  Kiállítás  
Főoldal
 

A MÚZEUM ÚJ HONLAPJA A

WWW.SEMMELWEISMUSEUM.HU

CÍM ALATT ÉRHETŐ EL.MÚZEUM - ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS
       
  Aktuális
  Archívum
A hónap műtárgya
 
FotóalbumA gyógyszerészet fejlődése Magyarországon a 19. század első felében
Szerpentinkő mozsár

 

 

 

 

"KÉPEK A GYÓGYÍTÁS MÚLTJÁBÓL"
A GYÓGYSZERÉSZET FEJLŐDÉSE MAGYARORSZÁGON A XIX. SZÁZAD ELSŐ FELÉBEN
(IV. terem)


A XIX. század első és második harmadának magyar történelmében - reformkor (1825-1848), szabadságharc (1848-1849), kiegyezés Ausztriával (1867) - a gyógyszerészet is megsínylette azokat az elnyomó intézkedéseket, amelyekkel a Szent Szövetséghez tartozó Ausztria országait sújtotta. Éles ellentét volt a hasznos, szakszerű rendeletek és végrehajtásuk között. A patikák "hiányos számáról" írnak orvosíróink, ezzel szemben a kormányzat kielégítőnek tartja a helyzetet. Az 1840-ből származó statisztika 555 orvosdoktor mellett 324 gyógyszerészt tart számon. Szám szerint Pest-Budán működött a legtöbb, és így természetes, hogy az első érdekvédelmi társulás, a Gremium éppen itt jött létre, valószínűleg 1809-ben. Az első magyar nyelvű, a kor tudományos színvonalának megfelelő gyógyszerészeti szaklapot, a Gyógyszerészi Hírlapot 1848-ban Láng Adolf Ferenc (1795-1863) nyitrai gyógyszerész és táblabíró alapította. Az előbb említett szaklap mellett látható a vitrinben a Gyógyszerek árszabása Magyarországon és hozzákapcsolt tartományaihoz alkalmazva 1843-as második kiadása. Az első kiadás 1829-ben jelent meg a Pest-Budai Gyógyszerész Testület gondozásában. Egészségügy szociológiai szempontból jelentős dokumentum az első - Európában hivatalossá tett - Norma Pauperum 1850-ből, a szegénysorsú betegek számára készített szabvány vénygyűjtemény, külön gyermekgyógyászati résszel.

Az oldalfalon az álló Hygieia diófából faragott domborművét helyeztük el. A vitrinben levő gyógyszerészi eszközök: egyenértéksúly-számító skála, infundibulum, fa kúpkiöntő, réz és üveg sűrűség-meghatározó, húgycső pálcika öntő, kézi tinktúraprés, porosztó "ágyú"; pirula konspergáló doboz, metrikus űrmérték-sorozat (menzura), pasztilla formázó és szerpentinkő mozsár. A vitrin mellett kiállításunk értékes darabja látható: gyógynövényprés a XIX. század közepéről.

A barokk laboratóriumi mérleg a XVIII. századból, Szombathelyről való. Csavart bronzoszlopon áll, két egyenlő hosszúságú karján láncon függő nagy méretű tányérok. Díszes ornamentikájú mutatótáblája egyszerű ékfelfüggesztésű. Ismeretlen készítője valóban mestermunkát alkotott, amelynek kézenfekvő bizonyítéka, hogy a szó szoros értelmében leheletfinomságúan ki van egyensúlyozva.

Az egyházi megrendelésre készített szárnyasoltárok mellett tehetős polgároknak is faragtak különböző tárgyakat. Ez már az iparművészethez és ezen belül az asztalosiparhoz kapcsolódik. A XIX. század elején, amikor megélénkült a szobrászati tevékenység, már nem volt elég a rutinos faragás. A céhekben előtérbe került az igény: a mesterség szintjéről a művészet színvonalára emelkedni.

Az 1835-ben alapított gönci Oroszlán-patika figurális mérlege, amelyet ismeretlen mester készített, az előbb említett fejlődés időszakára esik. A fekete színű fiókos mérlegtartón alacsony talpazatot helyeztek el, ezen áll Aszklépiosz szobra, jobbjában jelvényét, a botra tekerődző kígyót tartva. A szobor anatómiai tökéletessége, a tóga redőinek kidolgozása, az arc jóságos és kiegyensúlyozott mosolya képzett mester kezét bizonyítja. A szobor hátára felfüggesztett mérleget (nem korabeli) az esztétikai hatás rontása nélkül tudták használni. Mellette a mérleg párja látható: kecses Hygieia szobor, kezében tálkával és a kígyó-szimbólummal.

Ha korban nem is, de tematikailag feltétlenül ide tartozik a XIX. század végén készült komplett desztilláló berendezés.


 
 
ELÉRHETŐSÉGEK

H-1013 Bp. I.,
Apród utca 1-3.

Tel.: (1) 375-3533,
(1) 201-1577
Fax: (1) 375-3936
semmelweis@museum.huNYITVA TARTÁS

III.1-X.31.:

K-V 10.00-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!

XI.2-III.1.:

K-P 10-16 óráig
A pénztár 15:30-kor bezár!!!

Szo-V 10-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!!!