FőoldalRendezvényekOktatásSajtóSemmelweisEnglish
 
 
MÚZEUM
 
  Információk  
  Gyűjtemények  
  Kiállítások  
 
KÖNYVTÁR
 
     
  Információk  
  On-line katalógus  
 
LEVÉLTÁR
 
  Információk  
  Kutatási szabályzat  
  Nyilvántartások  
 
ARANY SAS PATIKA
 
     
  Információk  
  Kiállítás  
Főoldal
 

A MÚZEUM ÚJ HONLAPJA A

WWW.SEMMELWEISMUSEUM.HU

CÍM ALATT ÉRHETŐ EL.MÚZEUM - ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS
       
  Aktuális
  Archívum
A hónap műtárgya
 
FotóalbumGömöry Károly "Szent Lélekhez" címzett patikája 1813-ból
Gömöry Károly "Szent Lélekhez" címzett patikája 1813-tból
Gömöry Károly "Szent Lélekhez" címzett patikája 1813-ból

 

 

 

 

"KÉPEK A GYÓGYÍTÁS MÚLTJÁBÓL"
GÖMÖRY KÁROLY "SZENT LÉLEKHEZ" CÍMZETT PATIKÁJA 1813-TÓL
(IV. terem)


Gömöry Károly "patikus, pesti százados, választott polgár, tudós, műbarát és maecenás" 1779-ben született Győrött. Pozsonyban szabadult fel mint gyógyszerészsegéd, és a bécsi egyetemen nyert gyógyszerészmesteri oklevelet 1801-ben. 1803-ban vásárolta meg az 1786-ban alapított harmadik pesti patikát, a Szent Lélekhez címzett gyógyszertárat.

A palatinusi kor e művelt, választékos ízlésű férfiúja, aki mint a pesti Szépítési Bizottmány ülnöke, kurátorként működött közre a Nemzeti Múzeum építésénél, 1812-ben adott megbízást a kor kiváló építészének, Pollack Mihálynak (1773-1855), hogy részére patikaházat építsen az akkori Király utcában.

A patika megnyitására 1813-ban került sor. A bútorzat 1951-ben történt szétbontása után csak 1965-ben került jelenlegi helyére, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumba. Az egyik legszebb magyar patika-enteriőrt - minden valószínűség szerint - Pollack Mihály tervei alapján Rosznágel Márton (1783-1857) pesti asztalosmester, a díszítő faszobrászi munkát pedig Dunaiszky Lőrinc (1784-1835) neves szobrász készítette.

A patika bútorzata U alakú, éles metszésű. Építőművész kezére vall tagolása, alul fiókos, beugró részein szekrényes, felül nyitott és üvegezett polcrendszerű. A polcokat koronázó és az egész bútorzaton körülfutó párkányzat meredek tagolással ugrik előre. A párkányzat alatt fekete alapon aranyozott ökörszemes léc mutatja a bútor felső szintjét, és foglalja egységbe az egész enteriőrt. Az alatta kiképzett vályúkban Hygieia-fejekből, illetve lángoló vázákból jobbra és balra kisarjadó lángokban és szőlőfürtökben végződő aranyozott, leveles empire indadisz ékeskedik. A faliszekrények fölött négy tagra osztott tükrös ajtók takarják a polcos berendezésű szekrényeket. A hátsó fal középtengelyében egy előreugró tagozat töri meg a bútorzat egyenes vonalát, amelynek a párkány két oszlopa között dús aranyozás ú franciaóra áll. A restaurálás során feliratos fiókokat találtunk, melyeknek tanúsága szerint a kor nagy magyar politikusai és írói - Petőfi, Kossuth, Eötvös és Wachot - állandó vevői lehettek a patikának. A gyógyszertár társadalmi találkozóhely jellegét kívántuk kiemelni azzal, hogy egy kerek empire asztal körül legyező formájú, támlás garnitúrát helyeztünk el.

A patika legmegkapóbb részei a Dunaiszky Lőrinc faragta aranyozott fareliefek. A hat dombormű témáját valószínűleg maga Gömöry adta meg, feldolgozásuk azonban Dunaiszky magas fokú művészi invencióját dicséri. A bejárati ajtó fölött látható a "Beteggyógyítás", majd balról jobbra haladva: "Hygieia", "Vegyészet", "Gyógyszerészet", "Aszklépiosz" és végül az "Orvostudomány". A két hosszanti falon levők témája egymással függ össze, míg a rövid, szemközti két fal egymás mellett kapcsolódik egységgé. A két mitológiai kompozíció (Hygieia és Aszklépiosz) a klasszikus téma kötöttségénél fogva nem adott lehetőséget, hogy a művész önálló gondolatvilágát méltó módon tükrözze, annál inkább a többi ikonográfiailag kötetlenebb téma. Itt a művész megszabadulva a merev akadémikus sémáktól, finom könnyedséggel jelenítette meg a szakmai tevékenységet; az allegorikus formába öltöztetett alakok a reális élet hitelével tükrözik a biedermeier kor polgáriasuló báját.

A patikában látható kb. 600 darabból álló fa, üveg, keménycserép és porcelán edényzet az ország különböző tájairól származik, és a XIX. század elejétől a XX. század első harmadáig tartó kort öleli fel. Külön kiemelést érdemelnek a gönci empire és a békéscsabai biedermeier talpas fa, a miskolci keménycserép, az irgalmas rendi patikából származó Alt-Wien és a pécsi Zsolnay-gyár porcelán edényei. Az üvegedények közül a pesti Kígyó-patika opálüvegjeit és az egri irgalmas rend csiszolt gránátalmás por- és folyadéktartó üvegjeit kell megemlítenünk. Néhány szép mozsár a táraasztalon, mérlegek és felszerelési tárgyak teszik teljessé a maga nemében egyedülálló patika-enteriőr.


 
 
ELÉRHETŐSÉGEK

H-1013 Bp. I.,
Apród utca 1-3.

Tel.: (1) 375-3533,
(1) 201-1577
Fax: (1) 375-3936
semmelweis@museum.huNYITVA TARTÁS

III.1-X.31.:

K-V 10.00-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!

XI.2-III.1.:

K-P 10-16 óráig
A pénztár 15:30-kor bezár!!!

Szo-V 10-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!!!