FőoldalRendezvényekOktatásSajtóSemmelweisEnglish
 
 
MÚZEUM
 
  Információk  
  Gyűjtemények  
  Kiállítások  
 
KÖNYVTÁR
 
     
  Információk  
  On-line katalógus  
 
LEVÉLTÁR
 
  Információk  
  Kutatási szabályzat  
  Nyilvántartások  
 
ARANY SAS PATIKA
 
     
  Információk  
  Kiállítás  
Főoldal
 

A MÚZEUM ÚJ HONLAPJA A

WWW.SEMMELWEISMUSEUM.HU

CÍM ALATT ÉRHETŐ EL.MÚZEUM - ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS
       
  Aktuális
  Archívum
A hónap műtárgya
 
FotóalbumSemmelweis emlékszoba
Részlet a kiállításbólRészlet a kiállításból
Részlet a kiállításból

 

 

 

 

"KÉPEK A GYÓGYÍTÁS MÚLTJÁBÓL"
SEMMELWEIS-EMLÉKSZOBA
(IV. terem)


A kiállítás záróakkordja a Semmelweis-emlékszoba. Az enteriőr az 1860-as éveket idézi. A berendezés kiemelkedő darabjai azok az eredeti Semmelweis-bútorok, képek és szőnyeg, melyet a család őrzött meg és engedett át a múzeumnak. A szoba stílusa Semmelweis korát idézi, ezért nem egységes, az átmeneti kort tükrözi. A biedermeier és neobarokk bútorok a polgári jólét harmóniáját szimbolizálják. Kovács Mihály (1818-1892) Balassa-portréja alatt áll Semmelweis neobarokk íróasztala, amelyen talán főművét, az Aetiológiá-t is írta. A két sima vonalú könyvszekrény a pesti Steindl-műhely biedermeier hatását mutatja. A puritán szellemű kivitel csak keret, és ez biztosítja a könyvek szabad érvényesülését. Itt helyeztük el Semmelweis könyvtárának értékes maradványait: Cicero, Horatius, Vergilius német-latin nyelvű sorozatát, Karl Julius Weber Demokritoszát, a korabeli szülészeti szaklapok bekötött évfolyamait, amelyeket Semmelweis magyar széljegyzetekkel látott el. Eredeti még a sarkított téglalap alakú szalonasztal. A berendezés többi darabját úgy válogattuk össze, hogy összhangban legyenek az eredeti darabokkal.

Ismeretlen magyar - valószínűleg budai - festő műve Semmelweis édesanyjáról, Müller Teréziáról és édesapjáról, Semmelweis Józsefről, a házban működő "Fehér Elefánthoz" címzett vegyeskereskedés tulajdonosairól készült portré. Landau Lénárd (1790-1868) festette Semmelweis gyermekkori (12 éves volt) portréját. Egymás alatt függ Semmelweis Ignácnak és feleségének, Weidenhofer Máriának házasságuk évében, 1857-ban készült félalakos akvarell képe, melyet a kor híres arcképfestője,Canzi Ágoston (1808-1866) alkotott. A fennmaradt korabeli Semmelweis-fényképeken kívül ez a festmény tekinthető a leghitelesebb Semmelweis-arcmásnak. Még két színezett fényképet láthatunk Semmelweis feleségéről idősebb korában, és leányáról Antóniáról.

A szobát teljessé teszi Semmelweis restaurált kis szőnyege, a kék alapú Savonnaire, amely faltól falig ér, a hófehér kályha, a korabeli csillár, a budai ötvösműhelyből származó ezüsttálca és a habos függönyök.

A Semmelweis-emlékszobában búcsúzunk a látogatóktól. Ebből az épületből - és talán ebből a szobából - indult el életútjára Semmelweis Ignác, és ide tért vissza hamvaiban. Így vált szülőháza és végső nyugvóhelye igazi zarándokhellyé.


 
 
ELÉRHETŐSÉGEK

H-1013 Bp. I.,
Apród utca 1-3.

Tel.: (1) 375-3533,
(1) 201-1577
Fax: (1) 375-3936
semmelweis@museum.huNYITVA TARTÁS

III.1-X.31.:

K-V 10.00-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!

XI.2-III.1.:

K-P 10-16 óráig
A pénztár 15:30-kor bezár!!!

Szo-V 10-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!!!