FőoldalRendezvényekOktatásSajtóSemmelweisEnglish
 
 
MÚZEUM
 
  Információk  
  Gyűjtemények  
  Kiállítások  
 
KÖNYVTÁR
 
     
  Információk  
  On-line katalógus  
 
LEVÉLTÁR
 
  Információk  
  Kutatási szabályzat  
  Nyilvántartások  
 
ARANY SAS PATIKA
 
     
  Információk  
  Kiállítás  
Főoldal
 

A MÚZEUM ÚJ HONLAPJA A

WWW.SEMMELWEISMUSEUM.HU

CÍM ALATT ÉRHETŐ EL.MÚZEUM - KIÁLLÍTÁSOK - A HÓNAP MŰTÁRGYA
       
  Aktuális
  Archívum
A hónap műtárgya
 
Fotóalbum 

Zseb-ÍrÓkészlet hadorvosok részére

A 20. század első éveiben gyártott, hadorvosok számára rendszeresített zsebkészlet többcélú felhasználást is lehetővé tesz. A könnyű, kisméretű - mindössze 4,5x8,5x3 cm - bőrrel bevont fémtokban található eszközöket úgy válogatta össze a gyártó, hogy szükség esetén a leleményes orvos - műszerek híján - kisebb beavatkozásokat is el tudjon velük végezni: például a sérült felületet megtisztítani, esetleg a bőrfelszín alá fúródott idegen testet eltávolítani stb. Harci cselekmények közepette az ilyen esetek nem szokatlanok, nem kirívóak.

A készlet tulajdonosa az adminisztrációs teendői ellátásához tollat és ceruzát is talált a fedeles tokban. Ezen kívül van benne kanál, kés és villa, olló, tű- és fonáltartó, műszernyél, körző, reszelő valamint fúró. Mindezek finoman megmunkált, igen kis méretű, kecses eszközök. Amíg békeidőben leginkább az írószerszámok kerültek elő, addig a harci cselekmények közepette, váratlan helyzetekben, az egyébként szelíd eszközök az orvos kezében gyógyítást szolgáló, szükség-műszerekké váltak.

A kanál szolgálhatott gyógyszeres-, vagy kaparókanálként, a műszertartó nyelek és késpenék pillanatok alatt szíkévé változtak, a körző csipesszé, a tű és cérna sebészeti varróeszközökké. A frontra küldött orvosok tudták, és a valóságban tapasztalták, hogy a sebesültek további sorsát a gyors beavatkozás határozza meg: életmentő lehetett tehát a sebészeti eszközök megléte, tragédiát jelenthetet azok hiánya. Éppen ezért volt fontos, hogy minden esetben kéznél legyenek -jobb híján - legalább az írókészletből "varázsolható" szükség-műszerek.

Dr. Kótyuk Erzsébet

 
ELÉRHETŐSÉGEK

H-1013 Bp. I.,
Apród utca 1-3.

Tel.: (1) 375-3533,
(1) 201-1577
Fax: (1) 375-3936
semmelweis@museum.huNYITVA TARTÁS

III.1-X.31.:

K-V 10.00-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!

XI.2-III.1.:

K-P 10-16 óráig
A pénztár 15:30-kor bezár!!!

Szo-V 10-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!!!