FőoldalRendezvényekOktatásSajtóSemmelweisEnglish
 
 
MÚZEUM
 
  Információk  
  Gyűjtemények  
  Kiállítások  
 
KÖNYVTÁR
 
     
  Információk  
  On-line katalógus  
 
LEVÉLTÁR
 
  Információk  
  Kutatási szabályzat  
  Nyilvántartások  
 
ARANY SAS PATIKA
 
     
  Információk  
  Kiállítás  
Főoldal
 

A MÚZEUM ÚJ HONLAPJA A

WWW.SEMMELWEISMUSEUM.HU

CÍM ALATT ÉRHETŐ EL.MÚZEUM - KIÁLLÍTÁSOK - A HÓNAP MŰTÁRGYA
       
  Aktuális
  Archívum
A hónap műtárgya
 
Fotóalbum 

IDEGENTEST-FOGÓ

A 19. század közepéig a fájdalomcsillapítás csak részben volt megoldott, ezért a sebészeti beavatkozások túlnyomó részét a test felületén keletkezett sebek, sérülések ellátása alkotta. Ennek megfelelően alakult a sebészeti eszköztár is, amelynek fontos tartozéka volt az ú.n. idegentest-fogó, amely rendszerint fémből készült, hogy lehetővé tegye az erős és biztoságos fogást. Lőtt sebek esetében ezek az eszközök a golyó eltávolítására szolgáltak, de ezek segítségével emelték ki a csontszilánkot vagy a sebbe került idegen anyagokat is.

Az eszköz lényegében egy hengerben csavarmenetesen le-fel mozgatható betét, amely felül lapos, jó fogást biztosító - sok esetben ideg díszes - fogantyúban végződik. A betét az alsó harmadánál három részre oszlik, a különálló szárak vége kicsi kanál formájú. Ezek a fogantyú csavarására előbújnak a hengerből, további forgatásra a terpesz a szükséges méretre tágítható, így segítségükkel különböző méretű - a sebesülést okozó, vagy a gyógyulását gátló - idegen anyag ragadható meg. A fogantyú ellenirányú elforgatásával a markolás erőssége szabályozható.

Az idegentest-fogónak ez a típusa az összetett szerkezete és nehézkes használata miatt a 19. század végére kiszorult a gyakorlatból. Működtetéséhez ugyanis a seborvosnak mindkét kezére egyidejűleg volt szükség, emiatt a beavatkozásnál nélkülözhetetlen volt egy segéd közreműködése, hogy rögzítse a sérült felület környékét. Harctéri körülmények között ez hátrányt jelentett.

A mívesen megmunkált orvosi eszközök a 19. század végére kiszorultak az orvosi gyakorlatból, mivel az aszepszis, antiszepszis időszakának beköszöntével gyártásuknál elsősorban a célszerűség és a sterilizálhatóság dominált.

Dr. Kótyuk Erzsébet

 
ELÉRHETŐSÉGEK

H-1013 Bp. I.,
Apród utca 1-3.

Tel.: (1) 375-3533,
(1) 201-1577
Fax: (1) 375-3936
semmelweis@museum.huNYITVA TARTÁS

III.1-X.31.:

K-V 10.00-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!

XI.2-III.1.:

K-P 10-16 óráig
A pénztár 15:30-kor bezár!!!

Szo-V 10-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!!!