FoldalRendezvnyekOktatsSajtSemmelweisEnglish
 
 
MZEUM
 
  Informcik  
  Gyjtemnyek  
  Killtsok  
 
KNYVTR
 
     
  Informcik  
  On-line katalgus  
 
LEVLTR
 
  Informcik  
  Kutatsi szablyzat  
  Nyilvntartsok  
 
ARANY SAS PATIKA
 
     
  Informcik  
  Killts  
Foldal
 

A MÚZEUM ÚJ HONLAPJA A

WWW.SEMMELWEISMUSEUM.HU

CÍM ALATT ÉRHET EL.MÚZEUM - IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK
       
  Aktulis
  Archvum
A hnap mtrgya
 
Fotalbum

további képek-->

 

 

 

 

 

A HUNCUT TÜDÉSZ
Dr. Kováts Ferenc junior karikatúráinak kiállítása a
Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban
(Időszaki Kiállítás - 2007. június 6 - 2007. szeptember 1.)


A nemzetközi pulmonológiai kutatás élvonalába tartozó dr. Kováts Ferenc, jr. (1913-1997), aki Magyarországon a legkorszerűbb tüdőgyógyászati módszereket meghonosította, képzőművészként is jelentős sikereket ért el kutatási eredményeinek művészi megjelenítése terén. Már szegedi diákévei alatt is megmutatkozott tehetsége, amikor korának jelentős orvostanárairól, medikustársairól (pl. Issekutz Béla, Szent-Györgyi Albert, Purjesz Béla stb.) karikatúrasorozatot készített. Ezt a tevékenységet franciaországi, svájci és római tanulmányútjai során is folytatta, kiegészítve a sorozatot jeles külföldi tudósok képmásával. Az 1930-as évektől kezdődően az 1950-es évekig minden olyan kollégáját, tudóstársát megörökítette, akivel együtt dolgozott (János Kórház, Korányi Intézet), illetve hazai és külföldi útjai során kapcsolatba került.

Az időrendi sorrendben kialakított egységekbe rendezett anyag Kováts erős jellemformáló készségéről, emberismeretéről és magas művészi színvonalról tesz tanúbizonyságot. Karikatúráiból kiolvashatók személyes kapcsolatrendszerének érzelmi attitűdjei. A műfajból adódó szubjektív pszichologizálás tükrén át a XX. század közepét felölelő mintegy 30 évnyi időszak magyar és külföldi orvosainak arcképcsarnoka bontakozik ki előttünk, amely kultúrtörténeti és orvostörténeti vonatkozásaiban jelentős értéket képvisel.

A mintegy 200 darabból álló karikatúragyűjtemény vegyes technikával készült: grafit, színes ceruza, vízfesték, filctoll, tus stb. A lapok mérete vegyes: átlag 18 x 13 cm. A hátlapokon szerepel az ábrázolt személy neve, többnyire néhány adattal.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Könyvtár és Levéltár 2002-ben, a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával, megvásárolta a Kováts Ferenc özvegye által őrzött anyagot. Bemutatására, Kováts Ferenc halálának 10. évfordulója alkalmából kerül sor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság, a Springmed Kiadó és a Budavári Önkormányzat támogatása révén. A 2007. június 6-án délután 5 órakor nyíló tárlatot, dr. Kapronczay Károly főigazgató nyitja meg, köszöntőt mond dr. Herjavecz Irén a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke és Orosz István grafikusművész.

 
ELRHETSGEK

H-1013 Bp. I.,
Aprd utca 1-3.

Tel.: (1) 375-3533,
(1) 201-1577
Fax: (1) 375-3936
semmelweis@museum.huNYITVA TARTS

III.1-X.31.:

K-V 10.00-18 rig
A pnztr 17:30-kor bezr!

XI.2-III.1.:

K-P 10-16 óráig
A pénztár 15:30-kor bezár!!!

Szo-V 10-18 óráig
A pénztár 17:30-kor bezár!!!