FőoldalRendezvényekOktatásSajtóSemmelweisEnglish
 
 
MÚZEUM
 
  Információk  
  Gyűjtemények  
  Kiállítások  
 
KÖNYVTÁR
 
     
  Információk  
  On-line katalógus  
 
LEVÉLTÁR
 
  Információk  
  Kutatási szabályzat  
  Nyilvántartások  
 
ARANY SAS PATIKA
 
     
  Információk  
  Kiállítás  
Főoldal
 

A MÚZEUM ÚJ HONLAPJA A

WWW.SEMMELWEISMUSEUM.HU

CÍM ALATT ÉRHETŐ EL.OKTATÁS - MÚZEUMPEDAGÓGIA - ÁLLANDÓ PROGRAMOK
       
  Múzeumpedagógia
  Továbbképzés

  Általános információk
  Programok
  TÁMOP-kínálat
  Múzeumpedagógia

 

Múzeumpedagógiai kínálat:

  • A dohányzás patológiája. Múzeumi prevenciós óra középiskolás diákoknak

Ajánlott korosztály: 12-18 év

A diákok körében egyik legaktuálisabb probléma a DOHÁNYZÁS, feladatnak kell tehát tekinteni megelőzését ill. visszaszorítását. Múzeumi óránk erre a témára épül, megmutatva ennek a betegségnek veszélyeit s a dohányzás következményeit. A tények, adatok, okok, következmények, választható lehetőségek megismertetése, kísérletek elvégzése után a diákokkal együtt gondolkodva jutunk el bizonyos következtetések levonására, melyek után a tanulók már önállóan és tudatosan viselkedhetnek ezzel a jelenséggel szemben. Az órát színesebbé teszik a kivetítőn bemutatott grafikák, képek valamint a közösen elvégzett kísérletek.

Bevezető szakasz

A diákok legelőször néhány alapvető ténnyel ismerkednek meg a dohányzással kapcsolatban, majd néhány érdekességgel, valamint a dohányzás történetével, kultúrájával. Célunk, hogy a diákok a tudás birtokába jutva könnyebben tudjanak nemet mondani a dohányzásra, súlyának megfelelően kezeljék e szenvedélybetegséget. Ezután kerül sor néhány ok-okozati tényen alapuló kérdés megválaszolására közös gondolkodás alapján, valamint a dohányzásnak, mint káros szenvedélynek az emberi szervezetre gyakorolt hatásainak megismerése korok, nemek alapján projektoros vetítés keretében.

Kísérleti szakasz

Ebben a szakaszban vízibolhákkal kísérletezünk, melyek a dohányfüstös vízben viselkedésüket radikálisan megváltoztatják mindennapi tevékenységeikhez képest. A kísérlet lehetőséget nyújt a tanulók számára a közös megfigyeléshez, a következmények levonásához, okok-okozatok, összefüggések megválaszolásához. Az előző szakaszban verbális szinten említett tények most láthatóvá válnak.

Felmérési szakasz

A felmérési szakasz két területet hivatott vizsgálni. Egyfelől a diákok az órán elhangzott ismereteket mennyire értették meg és tették magukévá, azaz mennyire tudnak majd tudatos magatartást folyatatni a dohányzással szemben. Másfelől a diákok jelenlegi dohányzási szokásait kutatja, az így kapott eredményeket összesítjük (osztály egészére nézve, név nélkül).

A vizsgálatok eredményeit figyelembe véve célunk a dohányzás megelőzése, visszaszorítása, hiszen ez az a korosztály, mely a legveszélyeztetettebb.

  • "Csak nehogy én is elkapjam!" Az emberiséget sújtó nagy fertőzések.

Ajánlott korosztály: 14-18 év

A múzeumi óra a történelmi előtanulmányokra épít. Kötetlen beszélgetés formájában felidézzük az emberiséget sújtó nagy járványokat: a pestist, a kolerát, az influenzát, majd meghatározzuk a járványok terjedésének okait, gazdasági és társadalmi hatásait. Rávilágítunk a hétköznapi élet higiéniájára, az állam szerepére (közegészségügyi szervezés, politia medica), az urbanizáció (egészségügyi) hátrányaira. Az állandó kiállításban példákat és képi forrásokat gyűjtünk a járványok művészeti megjelenítésére. A diákoknak kiscsoportos munkában egy akciótervet kell kidolgozniuk egy járvány esetére (pl. H1N1).

  • "Legmélyebb titkaink." Az emberi test felfedezésének története.

Ajánlott korosztály: 14-18 év

A múzeumi óra azt a folyamatot szeretné megismertetni, hogy hogyan tárták fel az orvosok az emberi test rejtelmeit, hogyan és milyen eszközökkel tudták tanulmányozni évszázadokon keresztül az emberi testet, illetve milyen félelmek, irtózás vagy éppen kíváncsiság kapcsolódott a boncoláshoz, s a történelmi vallások hogyan kezelték ezt a kényes kérdést. Az anatómiai teátrum makettje, a 19. századi viaszmodellek és az időszaki kiállításunk boncolási jelenetei segítségével ismertetjük a különböző korok lehetőségeit, illetve Arányi Lajos egyik boncjegyzőkönyvének elemezésével a magyar patológiatörténetbe is bepillantást nyerünk.

  • Vámpírok: valóság vagy kitaláció?

Ajánlott korosztály: 8-18 év

Vajon van-e igazságtartalma a vámpírtörténeteknek? Hol, hogyan és miért alakult ki a vámpírokról alkotott babona? Miért gondolták hogy véd ellenük a fokhagyma, a kereszt és az ezüstgolyó? Milyen ismertetőjegyeket képzeltek a vámpírokról? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket igyekszünk körbejárni és megválaszolni, mert a vámpírjelenség mindig is izgatta az embereket és ma is reneszánszát éli. A foglalkozás során bemutatjuk a vallásosság-járvány-vámpírhit kapcsolatát és egy védő offert, egy breverlt készítünk.

  • A múmiák világa

Ajánlott korosztály: 10-18 év

A múzeumi óra az ókori Egyiptom világába kalauzol: bemutatja a tudományos és orvosi ismereteket, a vallást és a túlvilági életet, illetve a mumifikálás folyamatát. Az orvosi gyakorlat és a mágia elválaszthatatlan volt egymástól, ezért a résztvevők amuletteket is festhetnek az örökkévalóság mágikus előkészítéséhez. Az óra során bemutatjuk a Ptolemaiosz korból származó múmiafejet, amely jól konzervált: a szemüregben bennmaradtak a szemek, és a koponyán nem fedezhető fel az agyvelő kivételére utaló nyílás.

  • Agyafúrt fejek: a trepanáció története

Ajánlott korosztály: 14-18 év

A középkori sebészet bemutatására vállalkozik ez a múzeumi óra: mit jelent a trepanálás, mikor alkalmazták, hogyan végezték és mennyire volt sikeres? A kiállításban szereplő felső-tiszavidéki trepanált koponya segít megválaszolni a kérdéseket.

  • Varázslótanoda: az alkimisták és a középkori gyógyszerészet

Ajánlott korosztály: 8-14 év

Helyszín: Arany Sas Patikamúzeum

Látogatás egy igazi alkimista műhelyben! Kígyók, békák, életelixír, aranycsinálás és minden, ami mindig is izgatta az emberiséget. A múzeumi óra bemutatja, mindez hogyan kapcsolódik össze a gyógyszerészettörténettel, megismerteti a középkori és barokk patikusi gyakorlatot és az egykori Arany Egyszarvúhoz patikát.

 
MÚZEUM

H-1013 Bp. I.,
Apród utca 1-3.

Tel.: (1) 375-3533,
(1) 201-1577
Fax: (1) 375-3936
semmelweis@museum.hu
KÖNYVTÁR ÉS LEVÉLTÁR

H-1023 Bp. II.,
Török utca 12.

Tel.: (1) 212-5421,
212-5368
Fax: (1) 212-5438
orvostortenet@t-online.huARANY SAS PATIKA

H-1014 Bp., I.,
Tárnok u. 12.

Tel.: (1) 375-9772
orvostortenet@t-online.hu