FőoldalRendezvényekOktatásSajtóSemmelweisEnglish
 
 
MÚZEUM
 
  Információk  
  Gyűjtemények  
  Kiállítások  
 
KÖNYVTÁR
 
     
  Információk  
  On-line katalógus  
 
LEVÉLTÁR
 
  Információk  
  Kutatási szabályzat  
  Nyilvántartások  
 
ARANY SAS PATIKA
 
     
  Információk  
  Kiállítás  
Főoldal
 

A MÚZEUM ÚJ HONLAPJA A

WWW.SEMMELWEISMUSEUM.HU

CÍM ALATT ÉRHETŐ EL.OKTATÁS - MÚZEUMPEDAGÓGIA - TÁMOP-3.2.8/08/B
       
  Múzeumpedagógia
  Továbbképzés

  Általános információk
  Programok
  TÁMOP-kínálat
  Múzeumpedagógia

 

MIKROKOZMONAUTÁK - UTAZÁSOK A TEST MÉLYÉRE

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP-3.2.8/08/B - Múzeumok Mindenkinek Program keretében Múzeumunk a "Mikrokozmonauták" - utazások a test mélyére. Orvostörténelem a biológia és a történelem keresztmetszetében című pályázatára 4,9 millió forintot nyert. A pályázat keretében az alábbi foglakozások érhetőek el:MÚZEUMI ÓRÁK

A múzeumi órákat úgy állítottuk össze, hogy tematikusan épüljenek egymásra. Célunk az volt, hogy az adott témát multiszkopikusan vizsgáljuk, azaz több szemszögből és több tudományterület irányából is megismerhetővé tegyük, hogy a diákok szerzett tudása jobban elmélyülhessen.


 • Múzeumi óra I.
  1. témakör: A járványok története

  A járványok történetét, illetve a közegészségügy történetét először történelmi megközelítésében ismerik meg a diákok, majd a biológiai mechanizmusokról is hallgatnak előadást. A prevenciós órával kapcsoljuk a témákat a 21. századi ember életébe, ezzel aktuálissá is válnak a fiatalok számára.
 • Múzeumi óra II
  2. témakör: Anatómia

  Az anatómiával két megközelítésben szeretnénk foglalkozni: történeti-orvostörténelmi szempontból, azaz a nagyobb korszakokat, mérföldköveket és személyiségeket vesszük végig az anatómia története során, majd a biológia oldaláról vizsgáljuk a témát, az emberi test anatómiájától a keringési rendszeren át az idegrendszer és az agy működését tanulmányozzuk.TEMATIKUS FOGLALKOZÁSOK

A tematikus foglalkozások lazán kötődnek a múzeumi órák témájához, de függetlenül a múzeumi óráktól önállóan is részt vehetnek rajta az iskolás csoportok.

 • számítógépes foglalkozás

 • labor foglalkozás

 • interaktív előadásNYÁRI TÁBOR

A nyári tábor célja, hogy a fiatalabb korosztályokkal (alsó tagozat, felső tagozat) is megismertessük az orvostörténet világát. Szeretnénk bemutatni a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, a Könyvtár és a Levéltár, illetve az Arany Sas Patikamúzeum gyűjteményeit, munkatársait. Játékos feladatok során át a gyerekek megismerhetik az emberi test részeit, a biológiai alapfogalmakat, a művészettörténet és mentalitástörténet egyes fejezeteit, a gyógyszerészetet és botanikát. Mindezt kötetlen formában, a nyári vakáció alatt fiatal múzeumpedagógusaink felügyeletével A szülők számára is szeretnénk megkönnyíteni a táborozást, ezért munkaidőben (9.00-16.00) tartjuk a foglalkozásokat.

 
MÚZEUM

H-1013 Bp. I.,
Apród utca 1-3.

Tel.: (1) 375-3533,
(1) 201-1577
Fax: (1) 375-3936
semmelweis@museum.hu
KÖNYVTÁR ÉS LEVÉLTÁR

H-1023 Bp. II.,
Török utca 12.

Tel.: (1) 212-5421,
212-5368
Fax: (1) 212-5438
orvostortenet@t-online.huARANY SAS PATIKA

H-1014 Bp., I.,
Tárnok u. 12.

Tel.: (1) 375-9772
orvostortenet@t-online.hu